Имам си аз една теория, че всяка жена се нуждае от оазис, в който да се оттегли, когато й дойде в повече от деца, мъже и домакинство. Някои жени обичат шопинг, други – джогинг, трети – маникюр, четвърти – бира с приятели, пети – дискотека. На мен ми дай да се оттегля в някое тихо кътче и да си чета кървав трилър. Обяснила съм го даже на момчетата, за да са наясно, че понякога трябва да ме оставят на мир да презаредя. Може да не е всеки ден, но трябва да знам, че имам тази опция – да избягам в оазиса, когато битовизмите почнат да ме задушават.

И така, в края на напрегнат ден решавам, че съм заслужила да се свия на дивана със Стивън Кинг, но Вселената не харесва плана ми. Момчетата се връщат от училище, прибирам Алекс от градина и пожарът започва. Сякаш и тримата са решили, че това е

ДЕНЯТ, В КОЙТО ЩЕ СКЪСАМЕ НЕРВИТЕ НА МАМА.

Първият се бие с втория, третият иска „пачинки“ – палачинки.

Четвърти обръща цял конструктор на пода в току-що подредената стая. Пети разлива чаша сок върху килима. Шести крещи отнякъде, че кучето гони котето, което се е качило на пердето до тавана и не може да слезе. Седмият…

КЪДЕ СИ, ИВАНЕ! КОЙ ЩЕ СПАСИ ДАМАТА В БЕДА?

Чакай малко, вдигат врява за седмина, но са само трима! Ще оцелея. Тичам презглава да бърша сока, настъпвам част от конструктор, ох, как боли, замирисва ми на изгоряла палачинка, хуквам обратно в кухнята, сега пък настъпвам котето, то мячи отчаяно. От хола отново крясъци – момчетата се бият кой да прибира конструктора, този път и Алекс включен в битката, реве неистово, стиснал малки железни юмручета. Опитвам се да го успокоя, а той ми крещи в лицето:

КЪДЕ СА „ПАЧИНКИТЕ“! „НАНАГА“, МАМО!

Пулсът ми се вдига, кръвта ми нахлува в главата, нервите ми се изопват, готова съм да изръмжа в самозащита и… Сещам се за „оазиса“. Ето това ми трябва сега, за да запазя здравия си разсъдък. Изключвам котлона, тръшвам чинията с палачинки на масата, грабвам си демонстративно книжката и отивам… в тоалетната. Единствената стая вкъщи, която се заключва и в която никой няма да ме притеснява. Оазисът на мама!

(Visited 1 149 times, 1 visits today)